Детска дентална медицина

Здравите временни зъби са необходими, както за нормалното хранене на детето, така и за правилния и своевременен пробив на постоянните зъбки. При нас лечението на детските зъбки преминава в игри и шеги, децата ни възприемат като приятели.

Профилактика на млечни зъбки

Почистването на зъбите трябва да започне още с поникването на първия зъб. В този период е необходимо да бъдат създадени трайни хигиенни навици на детето. От 18-месечна възраст, зъбите трябва да се мият с четка и паста от родителите. На три години детето трябва само да мие зъбите си. Зъбките се мият от всички страни: отвън, отвътре и отгоре.

Детско ортодонстко лечение

Ортодонтското лечение при деца и юноши не e само изправяне на криво стоящите зъби, но и оптимизиране на захапката и балансиране на дъвкателния апарат. Красивите и прави зъби и хармоничната усмивка влияят както върху самочувствието на детето, така и върху оралното му здраве. Правите зъби се почистват по-лесно и риска от развитие на кариес и заболяване на венците е по – нисък, затова ортодонтското лечение е една от най-добрите инвестиции за бъдещето на Вашите деца. Ранното ортодонтско лечение позволява много по-добри резултати на много по-ниска цена и с много по-малко странични ефекти.

Лекуване на млечни зъб. Силанизиране

Млечният зъб също може да бъде засегнат от кариес и ако не го открием и лекуваме навреме, това може да причини инфекции, да увреди зародиша на постоянния зъб, или изобщо да доведе до усложнения и проблеми при постоянните зъби. Силанизацията предотвратява увреждане на зъба във фисурите, когато те са толкова тесни и дълбоки, че четката не може да проникне в тях и да отстрани зъбната плака, което е и най-честата причина за кариеси. Силанизирането се прилага с най-голям успех до 2 години след пробива на зъба и трае няколко години. Процедурата е кратка и безболезнена, както и достъпна.

Какво трябва да знаем за детските зъбки?

Кога трябва да започне грижата за зъбите на детето?

Хигиената на детето започва около 6-я месец с появата на първите зъбки.

Защо се появяват кариеси на млечните зъби?

Като цяло имаме представа как се появяват кариесите, но все пак винаги е добре да прочетем повече по въпроса, за да можем да намалим вредните фактори. Знаем ли, например, че много майки облизват лъжичката или биберона на бебето си, без да знаят, че чрез слюнката си предават кариес-образуващите бактерии на детето и така увеличават риска от инфекция.

Друг фактор за появата на кариес е продължителното излагане на млечните зъби на контакт с течности, съдържащи захар, като подсладена вода, сокове или адаптирано мляко. Например, когато сложите бебето да спи с бутилка в уста или я използвате като залъгалка. Така в устата на детето остава сладка течност, богата на захари, която бактериите използват за храна. Отделената от бактериите киселина атакува зъбките и след време се образува кариес. Поради по-слабата минерализация, по-тънките слоеве емайл и дентин, кариесът при млечните зъби се развива много бързо и има сравнително широко разпространение. Не използвайте продължително време залъгалки, потопени в захар или мед, защото те също са причина за образуването на кариес.

Колко често трябва да се посещава дентален кабинет?

В детска възраст посещението при дентален лекар трябва да е на 6 месеца.

Как да осигурим здрави зъбки на детето с 3 стъпки?

1. Мийте заедно зъбките сутрин и вечер всеки ден

2. Грижете се за правилния му хранителен режим като внимавате да не прекалява със захарните изделия.

3. Водете го веднъж на 6 месеца на профилактични прегледи.

контакт

телефон

(052) 992 190

адрес

ул. Ген Столипин 55

Варна 9002