Пародонтология

Пародонтитът е хронично дегенеративно заболяване на тъканите около зъбите – гингива (венец), кост и периодонтален лигамент.

Терапията на това заболяване цели отстраняване на причините, довели до развитие на пародонтит – бактериите в зъбната плака и зъбния камък, и третирането на дълбоките пародонтални джобове.

Основният симптом е зачервяването и подуването на венците, а след това и кървене, лош дъх. При прогресиране на пародонтита започва разграждане на костта около зъбите, те се оголват и разклащат. Образуват се дълбоки пародонтални джобове, които са депо за бактерии и поддържане на хронична инфекция.

причини

Въпреки че основната причина за пародонтита са специфични бактерии в зъбната плака и зъбния камък, съществуват и допълнителни фактори, които усложняват и ускоряват пародонтита -тютюнопушене, лоша орална хигиена, вредни хранителни навици, широки корони и стари обтурации, а понякога и генетични наследствени фактори.

Лечение

Лечението може да протече в две насоки – биологична, целяща лечение на пародонтита, и естетична – свързана с коригиране на профила, дебелината и височината на тъканите, обгръщащи зъбите (пластична хирургия). 

В голяма част от случаите пародонтитът се лекува нехирургично, чрез редовно почистване на зъбна плака и зъбен камък, Air Flow полиране, премахване на стари пломби и корони.

При останалата част от пародонталните заболявания се използват методите на мукогингивалната хирургия, присадки (трансплантация на гингива от едно място на друго), с цел компенсиране,добавяне и добра поддръжка на достатъчен обем тъкани около зъбите и възстановяване на нормалната анатомична хармония на венците.

Поддръжка

Добрата поддръжка е от ключово значение за доброто пародонтално здраве:
-редовни профилактични прегледи – на 3 и 6 месеца;
-мотивация за добра орална хигиена;
-използане на специфчни пасти и води за изплакване, с цел редуциране на тънкия биофилм, полепнал по зъбите, използване на интердентални четки и конци.

Контакти

телефон

(052) 992 190

адрес

 ул. Ген. Столипин 58

 Варна 9002

 

работно време

 08:30 – 18:00